четвер, 1 березня 2018 р.

Урок з фізики для учнів 9 класу. Тема: "Постійні магніти"


Н.М. Худа, вчитель фізики Чемерпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гайворонського району Кіровоградської області

Тема уроку: Постійні магніти.
Магнітне поле Землі. Взаємодія магнітів
(урок з фізики 9 клас) 
Мета уроку: дидактична: продовжувати формувати в учнів уявлення про
магнітні явища; познайомити учнів з властивостями постійних магнітів; сформувати наукове уявлення про магнітне поле; пояснити походження та властивості магнітного поля Землі;
розвивальна: розвивати в учнів довільну увагу, мислення (уміння аналізувати, порівнювати, проводити аналогії, робити висновки), пізнавальний інтерес (на основі фізичного експерименту);
виховна: формувати науковий світогляд, збуджувати інтерес до вивчення фізики.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: плоскі прямі магніти, банка з металевою тирсою, скріпки, картон, цвяхи; дугові магніти; магнітна стрілка; картки з опорним конспектом; картки для самоконтролю; невеликий м’яч (можна з паперу) підручник «Фізика-9» М.І.Шут, М.Т. Мартинюк, Л.Ю. Благодаренко – К: Перун, 2009.
Хід уроку
І. Організаційний момент
Епіграф: "Фізика  вчить мислити і разом з тим вселяє віру у безмежні сили людського розуму. Вона виховує волю,характер".
                                                                                               В.О.Сухомлинський
Привітання учнів, організація робочого місця. Учні перед уроком займають робочі місця за рівнями. І далі в ході уроку учні високого та середнього рівнів виконують досліди самостійно, а учні низького рівня за вказівками вчителя
Вступне слово вчителя (учні уважно слухають).
Друзі, ви вже третій рік вивчаєте фізику, кожного уроку, дізнаєтесь все більше про явища природи, намагаючись дати відповіді на питання, що турбувало людство сторіччями. Ми вже познайомилися з вами з механічними, тепловими, світловими й електричними явищами. Сьогодні познайомимось з вами з явищами магнітними.


ІІ. Мотивація навчальної діяльності
Слова вчителя (учні уважно слухають).
Магнетизм, як явище, було відоме людям ще з п’ятого сторіччя до нашої ери. Надзвичайні властивості магнетика (одного із видів залізної руди)  використовувати в Древньому Китаї, а потім і в інших країнах, для виготовлення компасів. Магнітам присвоювали магічні властивості, їхньою дією пояснювали незрозумілі явища природи, робили спроби лікувати хворих.
Але вперше властивості магніту були описані в роботі англійського фізика, вченого та лікаря Вільяма Гільберта «Про магніт, магнітні тіла та великий магніт Землі», яка побачила світ в 1600 році.
В роботі він доводить, що для пояснення нахилення магнітної стрілки треба розглядати Землю, як величезний магніт. Наводить приклади найпростіших властивостей магнітних матеріалів. А саме:
1)    магнітне притягання та відштовхування притаманне залізній руді, залізу, сталі та деяким сплавам;
2)    магніт має два полюси: північний та південний;
3)    різнойменні полюси магніту притягуються, а однойменні – відштовхуються.
4)    вільно підвішений магніт орієнтується відповідним чином відносно сторін світу.
Сьогодні ці властивості ми перевіримо з вами на дослідах.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
1.                Проводжу інструктаж з ОП.
2.                Звертаюсь до учнів і повідомляю, що по-перше треба з’ясувати, а що таке постійний магніт (учні слухають вчителя, проводять досліди в парах, обговорюють побачене).
Постійний магніт – це тіло, яке довго зберігає намагніченість.
Форми магнітів: плоскі прямі (штабові), підковоподібні, плоскі, тороідальні (показую магніти).
3.                Давайте проведемо дослід 1.
Приблизьте магніт до учнівської гумки, пластмасової ручки, металевих опилок, скріпок. Що ви спостерігаєте?
Предмети, які містять залізо, сталь притягуються магнітом. Такі речовини називаються феромагнетиками.
4.                Для проведення досліду 2 розмістіть на цвяхах, які у вас лежать на парті, магніт. Що ми спостерігаємо? (учні звертають увагу, що на середній частині цвяхів майже не має)
Ті ділянки магніту, де магнітна дія найбільша, називають полюсами магніту. Зверніть увагу, а чи багато цвяхів притягнулося в середній частині магніту?
На середині магніту цвяхів майже не має. Така ділянка, де не має магнітної дії називається середньою лінією магніту.
5.                Давайте проведемо експеримент 3 (фронтально) та з’ясуємо як буде поводитися вільно підвішений магніт (учні спостерігають фронтальний експеримент. Обговорюють результати).
Що ми бачимо?
Якщо близько не має феромагнетиків, то він завжди займає одне і теж положення в напрямку Північ – Південь. Полюс магніту направлений на північ називають північним (N), а на південь – південний (S). Демонстраційні магніти, як правило, зафарбовують у два кольори: з боку північного полюсу – в синій, а з боку південного – в червоний.
6.                З питаннями: магнітне поле Землі; магнітні полюса Землі; магнітні бурі, пропоную учням ознайомитися самостійно. Див. с.134 пар. 32 підручника Фізика-9, М.І. Шут та ін. – К: Перун, 2009. (учні знайомляться з матеріалами підручника. Відповідають на питання с.136. Обговорюють відповіді).
7.                Учитель звертає увагу учнів на дослід 4 (фронтальний). Підносимо до магнітної стрілки полюс магніту. Північний полюс стрілки відштовхується від північного полюсу магніту, а притягується до південного (учні уважно слухають вчителя, спостерігають за дослідом, обговорюють побачене).
Різнойменні магнітні полюси двох магнітів притягуються, а однойменні – відштовхуються. Магніти взаємодіють між собою, так як навколо кожного з них існує магнітне поле. Який же вид має магнітне поле?
8.      Для цього проведемо наступний дослід 5 (учні проводять дослід у парах). Розмістіть на столі два магніту на одній лінії так, щоб вони дивились один на одного різними полюсами. Накрийте їх картоном та розсипте на листку металеву тирсу. Що ви спостерігаєте?
Тирса розташувалась у вигляді замкнутих ліній, які називаються магнітними лініями.
Руханка «220». Учні за командою учителя починають рахувати від 1 до 220 (десятками). Спочатку шепотом, дуже тихо, дедалі голосніше. Максимальна гучність досягається, коли рахунок дійде до 220. Після цього всі замовкають. Ця вправа знімає напруження, налаштовує на працю.
IV. Закріплення нового матеріалу
Пропоную учням з’ясувати основні поняття теми та, працюючи в парах, заповнити картку опорного конспекту. Знайомляться з матеріалами підручника, заповнюють картку (додаток 1). Контролюю роботу учнів (§32).
V. Контроль і корекція знань
Пропоную учням завдання для самоконтролю. Спостерігаю за роботою. Організовую обговорення завдань, звертаю увагу на ключові моменти (додаток 2).
VІ. Підсумки уроку
Підводжу підсумки уроку, оцінюю роботу учнів на уроці.
Гра «М’яч» (метод «Мікрофон», коментую правила гри) Що сьогодні на уроці: найскладніше, найважливіше, найцікавіше? (учні діляться своїми враженнями)
VІІ. Домашнє завдання
Задаю домашнє завдання, §32 опрацювати.
Додатково: І-ІІ рівень -- Пропоную учням виготовити магніт вдома;
                   ІІІ-ІV рівень – Відповісти на питання: Для чого магніт виготовляють підковоподібним? Відповідь підтвердити дослідним шляхом.
Слово вчителя. Дякую за увагу! Урок закінчено.

Немає коментарів:

Дописати коментар