середа, 28 лютого 2018 р.

Виготовлення герба села Чемерпіль. Захід для учнів 8,9 класів


В. В. Марченко, вчитель трудового навчання Чемерпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гайворонського району Кіровоградської області

ВИГОТОВЛЕННЯ ГЕРБА СЕЛА ЧЕМЕРПІЛЬ
(виховний захід, учні 8, 9 класу)
Мета: Виховувати стійке почуття національної свідомості і високої духовності, любов до рідного краю. Розвивати творчі здібності школярів.
Місце проведення: Селищна рада.
Обладнання: герб, виставка дитячих малюнків про рідне  село, фотографії краєвидів села, хліб і сіль на  вишитому рушнику.
Епіграф уроку: Головною потребою кожного школяра мають стати праця, самостійна думка, відкриття істини (В.О. Сухомлинський)

Хід заняття
Ведучий: Шановна громадо! Дорогі гості, батьки і діти! Ми раді вітати вас на нашому святі .
Щасливі ми, що народились і живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – в нашім славнім Чемерполі. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки – тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.
Скільки ніжних, ласкавих, поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народились і живуть.
Ведуча: З глибини віків дійшла до нас ось така легенда. Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя.
Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім'я Тризуб.

Середньому сину мати дала в дорогу блакитно – жовтий одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив свою матір добрими звитяжними вчинками. Люди запам’ятали його і назвали Прапором.
А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І  де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди назвали його  Тризуб.
Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо – жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку – Україну.
Ведучий: Герб – розпізнавальний знак держави. На Україні це золотий тризуб на блакитному тлі. Існує близько сорока версій пояснення тризуба: це риболовний гарпун, вила бога Нептуна, уособлення природних стихій ( повітря, води й землі), а можливо відображено триєдність життя: батько – мати – дитя, які символізують собою  силу, мудрість, любов.
Ведуча: Так склалося, що в нашій країні всі села мають герб. Наш герб на три села, хай він принесе гарні статки в сімї наших сіл: Чемерпіль, Ташлик, Березівка.
Кілька місяців тому сільська рада оголосила конкурс на виготовлення «Герба» села,  учні нашої школи також  прийняли участь у конкурсі та здобули перемогу. Діти вивчили історію села, звичаї і традиції людей що тут проживають. Почала працювати творча лабораторія учнів. Крок за кроком з’являлись дитячі вироби на полотні і сьогодні ми надаємо їм слово.
Влад: Я відповідав за хліб,
           Міси, солив і в піч поклав,
           Потім його намалював,
            І господині Олександрі передав.
Олександра: Я скатертину вишивала,
                      Усі голки поламала,
                       Потім взяла й намалювала,
                       Й скатертину хліб поклала.
Олег: Я все сипав сіль на хліб,
          А вона не тримається,
          Потім її намалював,
          І на вершок хліба поклав.
Катя: Я прапор грунтувала,
          Кольори все підбирала,
          І блакитно - жовтого намалювала.
Василь: Я лелеку малював,
               Щоб до всіх він прилітав,
               Й Олександрі передав.
  Олександра:  Лелеку Я розмалювала,
                         Щоб з тітками до наших сіл літала.
Наталя: Я теж герба малювала,
              З хлібом, сіллю і добром,
               Щоб  ості були за столом.
Влад: Ми разом з Олегом підкову з колосками      малювали, щоб всім в житті щастило й добро прибувало.
 Ігор: Віника Я малював,
          Щоб на гербі він сіяв,
          Селам нашим: Чемерпіль,
           Ташлику  та Березівкі допомагав.
Наталка: Вчитель з нами працював,
                Сонечко намалював,
                 Без сонця нам, як без води,
                 І не туди і не сюди.
Вчитель: Хай на герб буде символом гостинності, добра та щастя.
Ведучий:Отже, ми з упевненістю можемо сказати, що наш герб стане нам оберегом. Бережіть, шануйте, любіть обереги, вивчайте традиції свого народу, адже ми українці – пишаймося цим. Любіть Україну, любіть українську мову, співайте українську пісню, пишайтесь своїми символами.
  Ведуча:Ще раз вітаємо усіх зі святом, святом рідного села, святом сільської родини.
Хай усім добре ведеться, щасливо живеться,щедро родить нива, і цвітуть сади!

Використані джерела:
2.Метод. посіб. / Упоряд. Л.Хлань, С. Литвин, Л. Ткаченко, Т. Ціперко. – Кіровоград: Вид-во КОІППО імені Василя Сухомлинського, 2013. – 44 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар